Back to Question Center
0

The Wear Essentials â € "een discussie over de oorzaken van gebitsslijtage

1 answers:

Tandkleding is geen ongebruikelijke aandoening. Patiënten die het hebben, zullen klagen over tanden die er slecht uitzien en / of gevoelig zijn. Soms is de patiënt zich er mogelijk niet van bewust dat ze tandjes dragen en de tandarts vindt dit tijdens de routinecontrole.

De incidentie van gebitsslijtage neemt toe met de leeftijd en is hoger bij mannen.

Er zijn 3 hoofdoorzaken van gebitsslijtage:

  • Erosie â € "oplossen door zuren e - korres lip balm. g. koolzuurhoudende dranken
  • Attrition â € "tand op gebitsslijtage e. g. slijpen
  • Slijtage â € "vreemd voorwerp op gebitsslijtage e. g. overmatig tandenpoetsen

ZIE OOK: Zoeter genoeg voor u?. De schadelijke effecten van frisdranken op tanden

Het is belangrijk om te begrijpen dat de oorzaken zelden geïsoleerd voorkomen;. eerder hebben ze de neiging om in combinatie e voor te komen. g. iemands tanden poetsen na een koolzuurhoudende drank is een combinatie van erosie en afschuring. Elk van bovenstaande zal op zijn beurt worden besproken, inclusief manieren om de bijbehorende gebitsslijtage te minimaliseren of te voorkomen.

Erosie

Er zijn 2 bronnen van zuur die tandslijtage veroorzaken;. degenen die van buiten het lichaam worden geïntroduceerd e. g. voedingsmiddelen, dranken, chemicaliën en stoffen die al in het lichaam aanwezig zijn, zoals maagzuur.

Zure voedingsmiddelen en dranken zijn citrusfruit, tomaten in blik, vruchtensappen, sportdranken, azijn, wijn, bier en koolzuurhoudende dranken.

Ik verwacht niet dat mijn patiënten zullen stoppen met genieten van deze voedingsmiddelen en dranken, maar ik heb wel een aantal handige tips. Vermijd bijten in citroenen en houd ze tegen de tanden. Gebruik een rietje voor sportdranken, vruchtensappen en koolzuurhoudende dranken en beperk ze tot de maaltijden. Veeg in geen geval uw tanden na een zure lading. Wacht ten minste 10 minuten zodat het speeksel het zuur weer op de normale pH kan bufferen om verdere slijtage door afslijting te voorkomen.

Maagzuren kunnen aanzienlijke tandslijtage veroorzaken bij patiënten die lijden aan zure reflux of chronische braakaandoeningen zoals boulimie, anorexia nervosa en chronisch alcoholisme. Als u vermoedt dat u lijdt aan een van bovenstaande, raadpleeg dan uw huisarts of tandarts.

Attrition

Dit wordt veroorzaakt door tanden tegen elkaar te slijpen. Bij patiënten die dit doen, komt het 's nachts het meeste voor tijdens hun slaap, maar kan het gedurende de dag voorkomen. Stress is de meest voorkomende oorzaak.

Verkeersteken of -symptomen zijn wakker worden met gevoelige tanden, pijn in de kaakgewrichten, spierpijn van het gezicht en hoofdpijn. Bovendien vertellen mensen die 's nachts malen vaak hun tandarts dat hun man of vrouw het heeft opgemerkt.

Als u vermoedt dat u vermaalt, raadpleeg dan uw tandarts die een eenvoudige maar zeer effectieve bite bewaker kan maken, alleen door een mal van uw bovenste en onderste tanden te nemen. Het apparaat werkt heel goed bij het verminderen of voorkomen van schade aan de tanden veroorzaakt door klemmen en slijpen gewoonten.

Slijtage

Komt meestal voor bij overijverige tandenpoetsen. Patiënten presenteren zich slijtlaesies nabij het tandvlees van de bovenste en onderste achtertanden, die soms door de tandarts moeten worden opgevuld. Het komt vaker voor in de bovenboog en in de premolaar en eerste molaren. Patiënten kunnen ook klagen over gevoeligheid voor verkoudheid. Andere oorzaken van slijtage zijn onder meer gewoonten om de tanden te gebruiken om draden door te snijden, pennen vast te houden of te kauwen, flesdeksels te verwijderen, pennen vast te houden, clips of spijkers.

Beperk het aantal penseelstreken tot tweemaal daags, 's morgens en' s nachts. Poets gedurende twee minuten en gebruik de tijd gelijkmatig rond de mond. Dertig seconden in elke hoek zorgen voor 10 seconden poetsen aan de wangzijde, bijtende en tongzijdige oppervlakken. Gebruik van een handmatige borstel met zachte haren of een elektrische borstel die uitschakelt als te veel druk wordt uitgeoefend, kan ook door uw tandarts worden aanbevolen.

Samenvattend

Tandlijtage kan tanden beschadigen, ze lelijk doen lijken en pijn en gevoeligheid veroorzaken. De meeste oorzaken kunnen worden verminderd of geëlimineerd. Raadpleeg uw tandarts als u vermoedt dat u tanden draagt.

April 13, 2018