Back to Question Center
0

Tandvullingen die bacteriën doden en de tand opnieuw mineraliseren

1 answers:

Wetenschappers die nanotechnologie gebruiken aan de University of Maryland School of Dentistry hebben de eerste cavity-filling composiet gemaakt die schadelijke bacteriën doodt en de tandstructuur regenereert die verloren is gegaan door bacterieel verval.

In plaats van alleen het verval te beperken met conventionele vullingen, is de nieuwe composiet een revolutionair tandwapen om schadelijke bacteriën te bestrijden, die naast elkaar bestaan ​​in de natuurlijke kolonie van micro-organismen in de mond, zegt professor Huakun (Hockin) Xu,. PhD, MS.

"Tandbederf betekent dat het mineraalgehalte in de tand is opgelost door de organische zuren afgescheiden door bacteriën in biofilms of plaques op het tandoppervlak.Deze organismen zetten koolhydraten om in zuren die de mineralen in de tand verminderen. structuur, "zegt Xu, directeur van de afdeling Biomaterials and Tissue Engineering van het departement Endodontie, Prosthodontics en Operative Dentistry van de school - email.med.cornell.edu.

Nadat een tandarts een vervallen tand heeft geboord, bevat de holte nog steeds resterende bacteriën. Xu zegt dat het voor een tandarts niet mogelijk is om al het beschadigde weefsel te verwijderen, dus het is belangrijk om de schadelijke effecten van de bacteriën te neutraliseren, wat precies is wat de nieuwe nanocomposieten kunnen doen.

De onderzoekers hebben ook antibacteriële middelen in de primer ingebouwd die door tandartsen eerst worden gebruikt om een ​​uitgeboorde holte te maken en in kleefstoffen die tandartsen in de holte uitspreiden om een ​​vullingsstaaf strak tegen het weefsel van de tand te maken. "De reden dat we de antibacteriële middelen ook in primers en kleefstoffen willen krijgen, is dat dit de eerste dingen zijn die de inwendige oppervlakken van de tandholte bedekken en in kleine tandheelkundige tubuli in de tand terechtkomen", zegt Xu. De belangrijkste reden voor het falen van tandrestauraties, zegt Xu, is secundaire cariës of verval bij de herstelmarges. Het aanbrengen van de nieuwe primer en lijm zal de resterende bacteriën doden, zegt hij.

Vullingen gemaakt van de nieuwe nanocomposiet van de School of Dentistry, met antibacteriële primer en antibacteriële kleefstof, moeten langer meegaan dan de typische vijf tot tien jaar, hoewel de wetenschappers de levensduur niet grondig hebben getest. Xu zegt dat een belangrijk onderdeel van de nieuwe nanocomposiet en nanogestructureerde kleefstof calciumfosfaatnanodeeltjes zijn die tandmineralen regenereren. De antibacteriële component heeft een basis van quaternaire ammonium- en zilvernanodeeltjes samen met een hoge pH. De alkalische pH beperkt de zuurproductie door tandbacteriën.

"Waar het op neerkomt, is dat we deze materialen blijven verbeteren en sterker maken in hun antibacteriële en remineraliserende capaciteiten en hun levensduur verlengen", zegt Xu.

De nieuwe producten zijn in het laboratorium getest met biofilms van speeksel van vrijwilligers. Het Xu-team is van plan haar producten vervolgens te testen in tanden van dieren en in menselijke vrijwilligers in samenwerking met de Federale Universiteit van Ceara in Brazilië.

De universiteit van Maryland heeft patenten aangevraagd over de nanocomposiet en de primer- en kleefstoftechnologieën, volgens Nancy Cowger, PhD, licentiefunctionaris bij de Universiteit van Office of Technology Transfer (OTT).

(Original Story is te vinden op Science Daily )

April 16, 2018